-->

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Addel addâgâš olssâd

Mun lam lamâš tääbbin tääl nelji máánu já ij vala oppâđ adeliđ addâgâš olssâd. Kenski jo aaibâs forgâ. 

Puáttee ohon mij teivâp mielâmiäštáreh. Mun ja muu paarâ, Airi, muoi teiveen munnuu kielâmiäšter Avelist. Muoi kolgâvettee väldiđ paddimpiergâs fáárun, ete muoi pyehtivettee paddiđ suu maainâseh. Muoi láán tobbeen vuossamuš majebaarga já talle vuossarga peeivi munnust kolgâvettee kuldâliđ maid sun sáárnui. Já talle teivâvettee sun oppeet koskoho. Tuorâstuh lii oppeet porgâpeivi munnust, muoi kuldâlvettee lassee já čäälliđ maid sun sáárnuigis. Já talle vástuppeeivi mist lii škoovlâ já mij ettâp ohhoost. 

Já tuot lii muu taan oho anarâškielâ rappoort. Já tohon moonâi tuše tijme teikâ váhá paijeel..


Anna sai hirmu-urakan valmiiksi ja palautti viime perjantain kokeet tarkistettuina tänään. Missä ja milloin tahansa muualla olisin varmasti ihan tyytyväinen neloseen mutta koska en ole vielä oppinut antamaan itselleni anteeksi niin en (ainakaan vielä) voi sanoa olevani. Kenski talle puáttee oho, ehkä sitten ensi viikolla.

Koe oli peruskurssi I:n ainoa koe, joten tekemistä ja tehtävää oli melko paljon. Onneksi opiskelu on ollut sen verran rankkaa ja haastavaa, että sitä on ollut pakko tehdä kaiken aikaa, joten sinänsä ei ollut hirveästi väliä kuinka pitkä tai laaja koe oli. Parempi numero jäi kiinni pääasiassa vaatteista. Sain (odotetusti) surkeat pisteet tehtävästä, missä piti kuvailla pukeutumista. Vaatesanastolappu jäi muutamana päivänä kotiin enkä vain muistanut/jaksanut kerrata sanoja iltasella eikä puuvsaheilla, suháilla já t-pääiđillä kovin pitkälle pötkitä Inarin pakkasissa.. Mutâ ijba tot mihheen, viehâ pyereesthân tot moonâi.

Mutta jokohan rantsussa istuminen riittäisi tältä päivältä ja voisi lähteä päivälliseväiden kera kotiin rentoutumaan hetkeksi? Päivän ruokapalvelu hieman tökki koulussa; aamiaisella tarjoiltiin edellispäivän kylmää mannapuuroa ja muroja ja päivällisen sijaan sai matkaansa eväspussin. Aamiaisen tarjoili talon siivooja kun aamuvuoron emännän auto ei ollut lähtenyt käyntiin (mikälie kesädiesel) ja päivällisellä oli ollut jotain muuta häikkää - tai sitten Tarjalla oli vaan kiire itsenäisyyspäivän viettoon..

Ai niin, eilisilta kului rattoisasti Ivalon kielipesässä Anarâš-illassa laulellen inarinsaamenkielisiä joululauluja. Paikallinen pastori Tuomo isännöi ja osallistujamäärä tuplaantui kun meidän luokan minä, Outi, Laura ja Airi tulimme paikalle.. :-) Onneksi illan kahvi-, joulutorttu- ja -piparitarjoilu ei rynnistyksestämme ollut moksiskaan ja santsatakin saattoi.. Takkâ kielâpiervâl Kerttust!

Karvakengät ovat edelleen viimeistä silausta vaille, mutta jos vain ensi viikon kielimestaripäivistä onnistun hieman siirtämään tunteja iltaan niin viimeiset silaukset syntyvät tuolloin ja kengät valmistuvat sopivasti joululomalle matkaan otettaviksi..

Hih, hauskaa kun rantsun baarissa ehkä-eläkeläissetä kertoo kavereille käyneensä etelässä ja ostaneensa ipadin. On kuulemma nopea ja tosi kätevä. Ja paljon nopeampi kuin netti. :-)

Mutta nyt kotiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti