-->

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Čuoigâmluámu Anarist

Taan ohhoost must lii lamaš čuoigâmluámust! Já lâi nuuvt aldast ete mun eellim čuoigâmin, mutâ jiem mun luhostum tast. Mun irâttim tuálvuđ muu saveheh čuoigâmstadion, vâi kiinii Inarin Yritys ulmuu puáhtiččij taid njuottâđ. Mutâ vuoi, ij lamaš kihheen saajeest. Na, uddâ keččâlem puáttee ohhoost talle..

Tällä viikolla minulla on ollut hiihtoloma! Ja oli niin lähellä etten käynyt hiihtämässä, mutta en ihan onnistunut siinä. Yritin viedä sukseni hiihtostadionille, jotta joku Inarin Yrityksen ihminen voisi ne voidella. Mutta voi, ei ollut kukaan paikalla. No, uusi yritys ensi viikolla sitten.. 

Alkuviikko sujui mukavasti lomaillen ja työntekoa harjoitellen, viikonloppu taas poroja katsellen. Ivalossa, Ivalojoen jäällä, järjestettiin Kultakello PoroCup-osakilpailu Ivalon Paliskunnan toimesta. Kisojen lähtöarvonta suoritettiin jo maanantai-iltana ja ellei muuta niin reilu neljän tunnin sessio kertoi sen, että porokilpailujen järjestäjät tarvitsevat kipeästi paremman ohjelman kyseiseen hommaan.

Enivei, Mikkolan Juha oli lingonnut koko talven rataa puhtaaksi lumesta, joten jään paksuus joesta huolimatta oli puolen metrin luokkaa ja rata oli aivan loistava. Leveyttä oli vaikka muille jakaa ja saapa nähdä päästäänkö Inarin Kuninkuusajoissa samalle tasolle.. 

Tarkoitukseni oli auttaa viime hetken valmisteluissa perjantaina samalla kun tulen tikkien poistoon Ivaloon. Mutta eihän siellä enää perjantaina iltapäivällä paljoa tekemistä ollut, joten huristelin takaisin Inariin kiertämättä Nutukkaan kautta. Lauantain ohjelmassa olivat alkuerät ja karsinnat niin poroajoihin kuin suopunginheiton SM-kisoihinkin, jotka kisattiin viikonloppuna myös.

Lauantaina paikalla oli ihan mukavasti yleisöä ja Ivalossa olleet turistit näkivät palan paikallista kulttuuria. Sunnuntaina väki jostain syystä väheni, mahdollisesti siksi, että lomamatkaturistit vaihtuvat usein sunnuntaisin eikä paikallisia jaksa ajot niin suuresti kiinnostaa. Mutta ei se onneksi menoa haitannut. Lauantaina kisattiin auringonpaisteessa mutta sunnuntaina aurinko ei millään suostunut tulemaan ohuehkon pilviverhon takaa kunnolla näkyviin. 

Viikonlopun valokuvat ovat vielä kamerassa, yritänpä muistaa laittaa jonkun näkösälle tännekin tässä lähiaikoina. Ensi viikolla palataankin taas koulun penkille. Ohjelmassa on mm. inarinsaamenkielistä kaunokirjallisuutta, mitä varten lainasin kirjastosta lyhyitä tarinoita ja taruja sisältävän lastenkirjan. Siitä pitäisi sitten ensi kuun puolella tehdä arvostelu ja esitys luokalle.. Sitä ennen luetaan ja keskustellaan kaikenlaisesta inarinsaamenkielisestä kaunokirjallisuudesta, mistä ei ole runsaudenpulaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti