-->

lauantai 27. lokakuuta 2012

Faskâmeh lii jyehi saajeest

 Jeera riddoost, 24.10.12
Koskoho puurgâ jälkeen Inarissa on todellakin ollut kinoksia joka paikassa, jee! Juuri näin talven pitääkin alkaa: ensin pikku pakkasia ja sitten lunta parikymmentä senttiä vuorokaudessa. Pikku pakkaset ovat pikkaisen kiristyneet sitten keskiviikon, mutta ijba mihheen, pitänee vain kaivella talvisempia vaatteita laatikoista..

Sitten viime kerran onkin taas ollut melko haipakkaa ja viikon varrelle on mahtunut niin huteja kuin osumiakin.

Maanantaina Sajoksessa oli etäluentona Rovaniemeltä Juha Joonan Metsä- ja kalastajasaamelaisten historia. Ihan mielenkiintoista tarinaa, voin julkaista muistiinpanot (pääasiassa Juhan kalvotekstit) jos jotakuta kiinnostaa. Luento oli osa Inarin saamelaiskirjaston ja Rovaniemen kirjaston Lappi-osaston yhteistyönä tuottamaa luentosarjaa, jossa on luvassa kolmen viikon päästä todennäköisesti jonkin verran keskustelua herättävä puheenvuoro: Erika Sarivaara – Statuksettomat saamelaiset - kuka on saamelainen. Kirjaston Tuija lupasi tuona päivänä pukeutua haarniskaan odotettavissa olevaa ilmapiiriä mukaillen..

Tiistai-iltana oli vuorossa viikon toinen osuma, Inarin saamelaiskirjaston Johtti girjerádju (Jutaava kirjasto) –hankkeen järjestämä nuorten kirjastokahvilailta. Jutaaminen eli inarinsaameksi jotteem on vanha poroelinkeinon termi, joka tarkoittaa porotokan mukana muuttamista. Tähän liittyvänä informatiivisena tidbittinä voisi mainita, että poronhoito ei koskaan historiassa ole ollut kaikkien saamelaisten elinkeino ja nykyisin ainoastaan 10 %:lla.

Na kuittâg, nuorisokahvilaillassa oli vieraana Ailu Valle ja aiheena rap-musiikki ja sanoitukset. Kahvilailtaan oli kaivattu lisää osallistujia, joten lähdimme Annan kanssa paikalle. Ilta keskittyi odotuksista poiketen hieman enemmän osallistujien aktiivisuuteen kuin káhvástâllâân mut ijba tot mihheen. Sanoitimme Annan ja Susannan kanssa mielestämme varsin erinomaisen rap-kappaleen, jonka tytöt vielä nauhoittivatkin (videon kera) seuraavana päivänä koulussa. Ilta kului varsin rattoisasti puoli kymmeneen, jolloin illan ainoiden kahden nuoren piti lähteä kotiin nukkumaan.

Keskiviikolle osui sitten viikon huti eli harrastajateatteri Ivaloisten Tukkijoella-esitys Sajoksessa. Aivan hirveää tuubaa, mutta istuin urheasti koko kaksituntisen - enkä feisbuukannut kuin ihan vähän tauon aikana.

Iltaaktiviteetit ovat tietysti ihan mukavia mutta tällä viikolla olen kyllä huomannut niiden selkeästi haittaavan opiskelua. Olen ollut ehkä hieman tavallista enemmän pihalla tunneilla, mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu ja olisi hyvä jos viikonlopun aikana saisi hieman kirittyä ja kerrattua viikon juttuja mutta saapa nähdä kuinka käy, koska minullahan on - tietenkin - viikonloppuaktiviteettia rumpukurssin merkeissä! Mutta siitä ja muista viikon jutuista seuraavalla kerralla, nyt pitää lähteä nukkumaan, tääl mun lam melgâd vaibâm..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti