-->

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Innuja kylässä

Käsi ylös jokainen, joka on istunut aidossa Innujen hikimajassa uhraamassa esi-isille ja muistelemassa heitä?

Koulussamme on ollut viikon verran vierailulla Innu-ryhmä Quebecin alueelta Kanadasta. He ovat tutustumassa saamelaiskulttuuriin, vaihtamassa tietoa ja kulttuuria sekä tutustumassa Inarinsaamen kielen elvytykseen. Tänään Innut olivat Jeerassa tutustuttamassa talon asukkaita sweat lodgeen ja siihen liittyviin rituaaleihin. Sweat lodge on täysin umpinainen, telttaa muistuttava maahan pystytetty maja, jonka keskellä on monttu. Majassa kävijät istuvat ympyrässä montun ympärillä ja monttuun tuodaan esi-isiä, nuotiosas lämmitettyjä hehkuvan punaisia kiviä. Punaisena hehkuva muutaman kilon painoinen kivi on aika vaikuttava näky täysin pimeässä teltassa.

Majaan voivat mennä sekä miehet että naiset mutta majassa on tiukka pukukoodi: miehillä housut ja naisilla hame. Naiset eivät myöskään voi mennä majaan kuukautisten aikaan. Innu-vieraat viettivät Inarissa tiistaina viimeistä iltaansa. Viime viikkoisen esityksen ja viikon vierailun kruunasi tiistai-illan autenttinen elämys, josta on vaikea päästä osalliseksi Innujen kotiseudun ulkopuolella ja tavallisten turistien mahdollisesti sielläkin. Ja ihailla täytyy niiden kahden meitä saunottaneen yli 80-vuotiaan mummon kuntoa; ei ole ihan helppoa istuskella kuumassa hikimajassa kokonainen tunti yhteen menoon.

Innujen vierailu osui sikälikin hyvään saumaan, että INSAKU1213 viettää parhaillaan kahden viikon taukoa kielen opinnoista ja pääsimme näkemään torstain esityksen koulun aulassa. Torstaista tämän päivän lounaaseen saakka istuskelin huovutuskurssilla, tavoitteen saada aikaiseksi syylingit sekä pohjalliset tuleviin nutukkaisiin. Neljässä päivässä sain tuhlattua rahaa villaan noin 40 euroa, millä sai aikaiseksi syylingit, aika monta paria pohjallisia, penaali ja pari huopakulhoa. Tavarat katosivat epähuomiossa näyttelyvitriiniin - aina käsityökurssin päätteeksi kurssin tuotokset laitetaan aulan vitriiniin esille joksikin aikaa - ennenkuin muistin ottaa niistä kuvia, joten tarkemmat valokuvat ilmestyvät tänne hieman myöhemmin.

Huovutus on aika addiktoivaa touhua. En ole koskaan saanut yhtä montaa joululahjaa yhtä pienellä  rahasummalla! Ja punomo.fi:n huopatuotehintoja katsoessa pitänee vakavasti harkita harrastuksen jatkamista kotosalla.. Neulahuovutus on helppo aloittaa missä vain ja milloin vain, märkähuovutus vaatii sopivan tilan sekä joitain välineitä: märkää kestävä pöytä, pyöreistä bamburuo'oista tehty alusta (huopa ei tartu bambuun kiinni), vanha lakana ja mäntysuopaa (Biltema ilmeisesti myy neljän litran kanisteroita).

Viikonloppu sujui taas mukavasti nutukkaiden teossa. Pohjat ovat valmiit, seuraavalla kerralla on edessä ilttien ja varsien ompelu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti