-->

torstai 30. elokuuta 2012

Aktiivuáppei Anarist

Varoituskyltti Nellimin tiellä.
Muu nommâ lii Mika já mun lam atk-vuávvájeijee mutá táál mun lam anarâškiela uáppee. Mun lam meddâl Kotkaast já tääbbin mun aasâm Jeerast, Aanaarjäävri riddoost. Mun oopâm aanaarsämikielâ Säämi máttááttáskuávdâšt já sáárnum jo váhá anarâškielâ.

Yeah, ihan ite kirjoitin. Täytyy tunnustaa, että jos vielä pari viikkoa sitten jonkin verran epäilin Annan lupausta sujuvasta rupattelusta inarinsaameksi ensi keväänä niin nyt en ehkä epäile enää ihan niin paljoo.. Eikä "nuoren kielimestarin" tapaaminenkaan huolestuta enää liikaa.

Mielenkiintoisia faktoja inarinsaamesta, osa #1: "kotoisin jostakin" ilmaistaan muodossa "olla pois jostakin".

Englannin vaikutus painaa hämmentävän paljon uuden kielen kielioppia opetellessa, on kovin vaikea uskoa, että sanat taipuvat suomen tapaan eikä kaiken maailman prepositioita tarvita siellä sun täällä.

Viikon ohjelmassa tähän saakka on ollut opiskelua, lievää aktivoitumista inarinsaamelaisyhteisössä, hyvää ruokaa (ja runsaasti) ja yhdenlaista tutustumista alueen väestöön. Viikon ehkä konkreettisimpana oppina on ollut huomata, että melkoisen vahvoja ennakkoluuloja ja -asenteita näyttää löytyvän paikasta kuin paikasta. Sääli sinänsä mutta ei pidä antaa sen häiritä.

Tiistai-iltana istuskelin kuuntelemassa ja ihan pikkuisen osallistumassakin inarinsaamenkielen dokumentointiin tähtäävien projektien ideointipalaveria. Täällä olisi aika paljon tehtävää sillä saralla. Vanhat kielimestarit vanhenevat ja korvaamatonta tietoa kielestä uhkaa kadota heidän mukanaan. Tee työtä jolla on tarkoitus.

Mielenkiintoisia faktoja inarinsaamesta, osa #2: saamelaisilla ei vanhastaan ole ollut tapana kiittää tai vastata kiitokseen. "Kiitos" ja "ole hyvä" -tyyliset ilmaukset ovat kaikki lainasanoja norjasta, suomesta ja venäjästä.

Istuskelin tänään Sajoksen kirjastossa vielä puoli seitsemältä päivän muistiinpanoja puhtaaksi kirjoitellen ja kotitehtäviä tehden. En olekaan ihan äskettäin herännyt aamuseitsemältä ja lähtenyt kouluun, joka loppuu yhdeltä ja hengaillut sen jälkeen koululla iltaseitsemään enempi vähempi itsenäisesti opiskellen - toki välissä oli tortillapäivällinen. :-)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti