-->

tiistai 14. elokuuta 2012

Opiskelun alkeita

Pyeri majebargâ!


Maanantain kevyen laskeutumisen jälkeen opiskelijaelämän raakuus iski täydellä voimalla heti tiistaiaamuna herätessäni asuntolan käytävältä kuuluviin ääniin hieman ennen aamuseitsemää ja viimeistään herätyskellon soidessa kymmenen yli. Pikainen suihkussakäynti ja pyörän selkään kohti koulua ja aamupalaa.

Säämi máttááttâskuávdáš tarjoaa ystävällisesti opiskelijoilleen aamupalan, which is nice. Käytännössä tämä näyttäisi tarkoittavan - vahvalla yhden aamun kokemuksella - puuroa varsin marjaisella vadelmahillolla höystettynä, leipää sekä muroja mattimyöhäisille. Sekä tietysti aamukahvia! Me likey.

Saamen kielten opiskelu tapahtuu upouudessa saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa. Miellyttyvän opiskeluympäristön lisäksi opiskelumukavuutta lisää pieni mutta innokas 10-henkinen inarinsaamen opiskelijoiden ryhmä sekä asiastaan erittäin kiinnostunut ja innostunut opettaja. Sajoksen Galla-kahvila ei tarjoa opiskelija-alennusta, paitsi jos ymmärtää kertoa opiskelevansa SAKK:ssa. En ymmärtänyt, joten maksoin eilen täydet 1,80 e kahvikupposesta.

Päivän mittaan siirryimme pikkuhiljaa inarinsaamen alkeisiin tutustumalla kielen hieman erikoisempiin kirjaimiin ja niiden ääntämiseen: čČ, ðÐ, Ŋŋ, žŽ, â ja áÁ. Pääosin helpompaa kuin miltä äkkiä näyttää.. Ääntämistä suurempi ongelma on opetella kirjainten sijainti näppäimistöllä ja sujuva saamenkielen kirjoittaminen. Etäisesti tähän liittyy myös ajatus yksi ensi kevään tavoitteista. Linuxhan on ainoa käyttöjärjestelmä, jonka saa myös saamenkielisenä mutta valitettavasti vain pohjoissaamen kun taas inarinsaami on aivan eri kieli. Joten ensi kevään tavoitteeksi, yhdessä nutukkaiden ompelun ohella on nyt asetettu Linuxin inarinsaamentaminen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti