-->

torstai 23. elokuuta 2012

Tuorâstuv jiečânâs pargoh

Mun lam váhá vaibâm. Mutta ei se mitään, pitää vaan saada aikaiseksi mennä nukkumaan váhá aikaisemmin.

Päivän opiskelu on ollut tänään pitkälti omaehtoista, koska Anna oli saamelaiskäräjien kokouksessa melkein koko päivän ja saatiinkin aamulla "mukava" kasa tehtäviä puuhasteltavaksi joiden parissa viihtyi sujuvasti lounaaseen saakka ja pienen breikin jälkeen on taas viihtynyt sujuvasti kohta alkavaan päivälliseen.

Pikku breikki taas piti sisällään Canal+ (vai oliko se C More nykyään) -lautasen asennuksen kämpälle. Ei kelvannut asennusmiehelle valmis masto (liian korkealla, ei ollunna riittävän pitkiä tikkaita mukana), joten tuli omilla kiinnikkeillä harmillisesti ohikulkijoiden käsien ulottuville mutta ehkäpä kaikki malttavat pitää kätensä taskuissaan.. Ei aavistustakaan mistä löytäisi aikaa minkään seuraamiseen mutta sehän on sitten sen ajan murhe. Tarvittaessa voi sentään nauhoitella keskiviikon leffailtoihin elokuvia. Tärkeintähän on, että US Open näkyy..)

Poccuupiärgumääli.


Lounaalla oli tänään poronlihakeittoa, joka poikkeaa eteläisestä versiosta paitsi siinä, että lihanpalat ovat poroa myös siinä, että palat näyttävät siltä kuin poro olisi työnnetty kokonaisena murskaimeen ja läpi tulleet palaset pistetty keittoon - ilman turkkia ja nahkaa tietenkin.. Eli luut ja lihakalvot olivat mukana makua tuomassa ja maku olikin aika erinomainen. Opin myös oikean syöntitavan: lihanpalat otetaan keitosta rohkeasti pois ja syödään (ja luut imeskellään puhtaaksi!) sormin, ei mitään hienostelua veitsien ja haarukoiden kanssa. Jälkiruoaksi suklaamoussea.

Päivän kielioppiteemana oli substantiivien taivutusta, nominatiivi -> akkusatiivi-genetiivi. Tässä vaiheessa lähinnä 2-tavuisten nominatiivien, joiden taivutus poikkeaa tietysti täysin 3- tai 4-tavuisten nominien taivutuksesta.. Mieleen muistuu elävästi lukion äidinkielen kielioppitunnit, joista ei ole aivan hirmâst mukavia muistoja..

Hauska yksityiskohta koulun tietotekniikkaan Sajoksessa liittyen: minä olen luokallamme ainoa, joka saa tulostettua mitään ja sekin vain sen takia, että en (tietenkään) pysty kirjautumaan Linuxillani koulun AD-verkkoon.. :-)
 
Viikonlopun ohjelmakin alkoi tänään hahmottua, perjantaina olisi Nellimissä kyläjuhlat, jonne inarinsaamenkurssilaisina tietysti singahdamme ja viikonloppuna Saariselällä olisi tarjolla rautaa jenkkiautojen muodossa..

Mutta nyt päivällisen vieno kutsu jo kuuluu eikä sitä pysty vastustamaan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti