-->

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Ijahista idjassa

Pyeri pasepeivi.


Ensimmäinen, varsin mielenkiintoinen ja kirjaimellisesti tapahtumarikas viikko inarilaistumista takana.
Viikonloppuna Inariin saapui alkuperäiskansojen kulttuuritapahtumaan, Ijahis Idjaan, artisteja Suomesta, Grönlannista, Venäjän Komin Tasavallasta, Ruotsista sekä Norjasta. Perjantain retroillan parissa viihtyi aina lauantain puolelle saakka ja lauantaina Tuuli soi -seminaarin, festivaalitalkoiden ja pääkonsertin parissa kului rattoisasti puoli vuorokautta.

Konsertti-illan aloitti Komi Group Komin Tasavallasta, jonka esityksen visuaalisen puolen harmillisesti missasin talkootehtävien vuoksi kuin myös seuraavana lavalle tulleen grönlantilaisen Nanookin. Mutta onneksi en missannut "meidän open" ja parin muun lokaalin joikuesitystä sekä näiden jälkeen lavalle astellutta Sofia Jannokia, joka oli oikeasti aika hyvä. Ei Sofia sentään ihan Mylenelle pärjää mutta niin hyvä että pitää ehkä harkita levyn ostoa..

Sofian jälkeen illan päätteeksi lavan valtasi Ailu Valle, jonka levynjulkistusta juhlistettiin Inarissa. Ailu on ensimmäinen ja todennäköisesti ainut rap-artisti, jonka konserttia (tai levyä) olen kuunnellut puolta minuuttia kauempaa - jos Raptoria ei lasketa mukaan.. Ei huono. Harmillisten sattumien vuoksi uutta levyä ei ollut saatavilla mutta hyvitykseksi kaikki halukkaat ja tilauksen festareilla sisään jättäneet saavat levyn nimikirjoituksella varustettuna. Onneksi sain oman nimmarini jo perjantaina iltapäivällä niin ei tarvinnut levyä ostaa.

Viikko on muutenkin ollut varsin kiireinen. Torstaina löysin kirpparilta maton huoneeseen ja samana päivänä ehdin käydä tekemässä viikon ainoan ja varsin lyhyen patikointiretken. Hassua sinänsä, mutta olen ollut "kylillä" jo viikon enkä ole ehtinyt tehdä tai käydä oikein missään.

Kielen opiskelu on kuitenkin lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin ja vaikka opiskelu onkin keskittynyt kieleen on saamelaiseen kulttuuriinkin liittyviä juttuja putkahdellut esiin siinä sivussa. Ja mikä parasta, meillä (niin inarin- kuin pohjoissaamenkin opiskelijoilla) on asiastaan aivan älyttömän innostuneet opettajat.

Puáttee ookon!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti